AMD, yapay zekalı PC’ler hakkındaki planlarını açıkladı
Son zamanlarda “Yapay Zeka Bilgisayarı” (AI PC) konsepti büyük bir atılıma dönüşerek, bilgisayarları kullanma şeklimizi kökünden değiştirebilecek bir kavram haline geldi. Bir AI PC, basit bir şekilde, AI iş yükleri için özel olarak tasarlanmış bir sinirsel işlem birimi (NPU) ile donatılmış bir CPU çalıştıran herhangi bir sistem olarak tanımlanabilir. NPU’lar mobil donanımlarda yıllardır yer alıyor, ve şimdi AMD, bunları Ryzen Pro 7040 çipleriyle x86 PC’lere getiren ilk şirket oldu.
AMD, Ryzen AI 300 çipleriyle beraber AI PC’ler için şimdiye kadarki en büyük hamlesini yapıyor. Engadget’tan Devindra Hardawar’ın Ryzen AI lideri Rakesh Anigundi, Ryzen AI ürün lideri ve Müşteri OEM’in CVP’si ve Genel Müdürü Jason Banta ile yaptığı röportaj, şirketin AI PC’lere yaklaşımını detaylı bir şekilde inceliyor.
Şirketin AI alanındaki hedeflerinin, geliştiriciler için nasıl destekler sunacağının, gelecek planlarının ve destek araç setlerinin görüşüldüğü röportaj, önümüzdeki yıllarda AMD’nin neler yapmayı planladığı hakkında önemli ipuçları sunuyor.
AMD’nin yapay zeka planları nasıl şekillenecek?
Görünene göre AMD, AI PC alanında geliştiricilerin şu anda yaygın olmadığının ve “sadece işlerin yürümesini istediklerinin” farkında ve bu yüzden “sağlam bir yazılım temeli, performanslı donanım ve açık kaynaklı çözümler” olarak tanımladıkları üç kavramı temel alan bir yol izliyor. Ayrıca şirket, “standartlar geliştirmek yerine standartları takip etmeyi” felsefeleri haline getirdiklerini söyleyerek, sistem performansını arttırmak amacıyla, platformlar arası bir çerçeve olan ANNX’i tercih ettiklerini belirtiyor.
Yöneticiler, AMD’nin kısa bir süre önce piyasaya sürdüğü Amuse 2.0 beta sürümünün, şirketin donanımının yapay zeka yeteneklerini sergilemesinin bir yolu olduğunu da belirttiler. Amuse 2.0, yapay zeka görüntüleri oluşturmaya yönelik basit bir program ve bulutta OpenAI’nin DallE’sine veya Google’ın Gemini’sine erişmenize gerek kalmadan tamamen NPU donanımlı cihazlar üzerinde çalışıyor.
Ayrıca yöneticiler, harika bir araç seti ve yazılım yığınına olan ihtiyacın önemini vurgularken, şirketin müşteri deneyiminin kalitesini garanti altına almak için prototip donanım üzerinde Microsoft gibi ortaklarla da yakın işbirliği içinde çalıştığını belirtti. Müşteri deneyiminin iyileştirilmesi hakkında konuşurken sıklıkla Microsoft ve AMD ilişkisine atıfta bulunan yöneticiler, Microsoft’un sistemlerindeki Copilot+ deneyimlerine dikkat çekti. Ancak, yeni Surface Pro ve Surface Laptop gibi Qualcomm Snapdragon destekli Copilot+ cihazlarının ilk serisinde bir miktar yapay zeka özelliği görülse de, bunlar henüz AMD ve Intel’in x86 çiplerini çalıştıran Copilot+ sistemlerinde mevcut değil. AMD, müşteri deneyimini mükemmelleştirmeye odaklandığını söylüyor.
Hedef ARM tabanlı bir işlemci mi?
AMD’nin ARM tabanlı bir CPU geliştirdiğine dair söylentiler hakkında sorulduğunda ise, tahmin edilebileceği gibi şirketin yöneticileri pek bir şey açıklamadı. Banta, “ARM, AMD’nin yakın bir ortağıdır” dedi ve devam etti: “Yol haritalarımızda bir dizi çözüm üzerinde birlikte çalışıyoruz… Genel CPU yol haritasına gelince, yakında ne olacağı hakkında gerçekten konuşamam.” Ancak aynı söylentilerin NVIDIA’nın da kendi ARM çipini geliştirdiğine işaret ettiği ve Apple ile Qualcomm’un en yeni mobil çiplerinde gördüğümüz şaşırtıcı performans düşünülürse, AMD’nin de aynı ARM yolunda ilerlemesi pek şaşırtıcı olmaz.