Eski ‘Stasi’ görevlisine 50 yıl sonra cinayetten hapis cezası
Doğu Almanya gizli polisi ve istihbarat servisi ‘Stasi’ye mensup eski bir görevliye, 1974 yılında iki Berlin arasındaki bir sınır geçişinde işlenen cinayet sebebiyle 10 yıl hapis cezası verildi. Bugün 80 yaşında olan Martin Naumann, Batı Berlin’e geçmeye çalışan Polonyalı itfaiyeciyi kısa mesafeden sırtından vurarak öldürmüştü.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, cinayet, 29 Mart 1974 tarihinde işlendi. Kukuczka, bu esnada Doğu ve Batı Berlin arasındaki kontrol noktalarında ilerliyordu; kendisine Batı Berlin’e kaçmak için ‘serbest geçişinin’ olacağı söylenmişti. Kukuczka’nın nasıl öldüğü ailesine açıklanmazken, krematoryumda yakılan cansız bedeninden geriye kalan külleri eşi Emilia’ya cinayetten haftalar sonra bir kabın içinde teslim edildi. Kukuczka, daha sonra ailesi tarafında düzenlenen cenaze töreniyle Polonya’da defnedildi.
CİNAYETİ, TARİHÇİ ORTAYA ÇIKARDI
Almancada kısaca ‘Stasi’ olarak bilinen Devlet Güvenlik Bakanlığı’nın (MfS) tarihi üzerinde çalışan bir tarihçi, Kukuczka’nın nasıl hayatını kaybettiğini ortaya çıkardı. Tarihçi Stefan Appelius, eski Stasi arşivlerinde silahlı saldırıyı ve sonrasında bu durumu saklamak için gösterilen çabaları ortaya koyan belgelere ulaştı, ardından da Polonyalı itfaiyecinin ülkesindeki ailesiyle iletişime geçti. Aile, durumu Polonya’daki yargı makamlarına bildirdi; ardından 2021 yılında Naumann için Avrupa çapında yakalama kararı çıkarıldı. Bunun üzerinde Almanya makamları da bu ölümle ilgili dosyayı yeniden açtı. Naumann, Ekim 2023’te cinayet ile suçlandı. Naumann ise kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.
Aynı zamanda ‘kasıtsız öldürme’ yerine ‘cinayet’ ile suçlanan ilk eski Stasi görevlilerinden biri olan Naumann için savcılar 12 yıl hapis cezası talep etti. Savcılar, cinayetin ‘özellikle hain’ boyutuna dikkat çekerek Kukuczka’nın ‘özgürlüğüne kavuştuğuna inandığı anda vurularak öldürüldüğünü’ anlattı. Mahkemede paylaşılan bilgilere göre, o dönemde 38 yaşında olan üç çocuk babası Kukuczka, Krakow yakınlarındaki Kamienica dağ köyünden geliyordu ve Batı Berlin’e geçme izni talebiyle Doğu Berlin’deki Polonya Büyükelçiliği’ne gitmişti. Kukuczka, burada, talebinin reddedilmesi halinde büyükelçiliği ve diğer binaları üzerindeki sahte bir patlayıcıyı infilak ettirerek patlatma tehdidinde bulunmuştu.
2 METRE MESAFEDEN SIRTINDAN VURULDU
Tarihçiler Filip Gańczak ve Hans-Hermann Hertle’nin araştırması, büyükelçilik çalışanlarının bunun üzerine Stasi ile iletişime geçtiğini ve onlara söz konusu tehdidi anlattığını ortaya koydu. Bunun ardından, Stasi görevlileri Polonyalı adamla görüşmeye geldi, ona bir çıkış vizesi ve 5 Batı Alman Markı verdi ve onu Friedrichstraße sokağında yer alan Checkpoint Charlie sınır geçiş noktasına arabayla götürdü. Kukuczka, bu esnada kısa süre sonra ‘özgür bir adam’ olacağına inanırken, Stasi görevlileri ‘zararsız hale’ getirilmesi emrini verdi. Bu, siyasi muhaliflerin öldürülmesi için kullanılan bir ifadeydi.
Naumann, geçiş noktasına stratejik olarak yerleştirilmiş bir ekranın arkasında saklandı, ardından yaklaşık 2 metre mesafeden Kukuczka’nın sırtına ateş ederek öldürdü. Kukuczka, bu esnada üç kontrol noktasından ikisini geçmiş bulunuyordu. Kukuczka öldüğünde 18 yaşında olan kızının avukatı, mahkemede verdiği beyanda, Naumann’ın ’emir komuta zincirinin son halkası’ olduğunu ama nihayetinde emri onun yerine getirdiğini belirtti. Sanık avukatı Andrea Liebscher ise müvekkilinin masum olduğunu savunarak cinayeti kendisinin işlediğine yönelik herhangi bir kanıt olmadığını, suçlamanın ‘kasıtsız öldürme’ olması gerektiğini savundu. Suçlama bu şekilde yöneltilmiş olsaydı söz konusu suç fiili de zaman aşımına uğramış olacaktı. Avukat, bomba tehdidinde bulunan Kukuczka’nın da masum olmadığını ve ‘yetkililerin silahlarla müdahale etmesini beklemiş olabileceğini’ savundu. Naumann, dava sırasında sadece kimliğini doğrulamak için konuştu.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)