İsveç terörle mücadele yasasını sertleştiriyor
Türkiye’nin NATO üyeliği ve Macaristan Onaylanmayı bekleyen İsveç terörle mücadele yasasının kapsamı önemli ölçüde genişletildi. Ankara, İsveç’i “teröristler için güvenli bir sığınak” olmakla suçluyor İsveç Parlamentosu, aşırılık yanlısı gruplarla bağlantılı faaliyetleri yasaklayan yeni bir maddeyi onayladı. “Terör örgütüne katılmayı” suç sayan yeni yasa 1 Haziran’da yürürlüğe girecek. Yasa 349 üyeli İsveç parlamentosunda 268 oyla kabul edildi.
Türkiye, Ankara’nın NATO üyeliği için onayını bekleyen İsveç’ten terörle mücadele maddelerini sertleştirmesini talep ediyor.
İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, Şubat ayında meclise sunulan yasa taslağının mevcut yasanın kapsamını önemli ölçüde genişlettiğini söyledi.
Yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte terör örgütlerine malzeme taşımak, toplantı yerleri düzenlemek, yemek pişirmek veya ulaşım sağlamak da hata olarak cezalandırılacak.
İsveç, 2017’de bir Özbek sığınmacının başkent Stockholm’de bir alışveriş caddesinde beş kişinin ölümüne yol açan saldırıyı gerçekleştirmesinin ardından terörle mücadele yasalarını sertleştirmeye karar verdi.
Türkiye, İskandinav ülkesi İsveç’i başta PKK ve Gülen örgütü üyeleri olmak üzere “teröristler” için güvenli bir sığınak olmakla suçluyor. Bu nedenle Ankara, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamamakta ve İsveç hükümetinden “terörist” olarak gördüğü Kürt aktivistlere karşı daha sert bir tavır almasını talep etmektedir.
Ankara, başta İsveç olmak üzere PKK pankartlarının açılmasından duyduğu rahatsızlığı her platformda dile getiriyor. Ancak İsveç Adalet Bakanı Strömmer, bir gösteri veya mitinge katılmanın yeni yasaya göre suç teşkil etmeyeceğini vurguladı.
NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin yanı sıra İsveç Macaristan ‘dan henüz onay almamıştır. Türkiye ve Macaristan nihayet Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladı. Böylece Finlandiya 4 Nisan’da 31. üye ülke olarak NATO’ya katıldı.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından İsveç ve Finlandiya NATO üyeliği için başvurdu.
AFP/TY,HT
Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?