McDonald’s Şubesi Olmayan Viking Ülkesi İzlanda Hakkında 10 İlginç Gerçek
‘Ateş ve buz ülkesi’ olarak biliniyor İzlanda , son birkaç yılda iyice tanındı ve en çok seyahat edilen rotalardan biri haline geldi. Buzullardan volkanlara, kaplıcalara kadar nefes kesen güzelliklere sahip bu ülkeye gitmeyi düşünüyorsanız öncelikle öğrenmeniz gereken ilginç gerçeklerden derlediğimiz listeyi okumanızı öneririz.
Kültürel açıdan çok çeşitli bir ülke olan İzlanda’nın nerede olduğunu, geçimini nereden sağladığını ve yıllar önce hangi ülkeden ayrıldığını hiç merak ettiniz mi? İzlanda hakkında bilgiOkuduğunuzda insanların neden bu ülkeye gitmeyi bu kadar çok istediklerini daha iyi anlayacaksınız.
İzlanda hakkında bilgi:
- Neredeyse hiç doğal orman yok
- İzlanda’da McDonald’s yok
- İzlandalıların soyadı yoktur
- Bebekler dışarıda yalnız bırakılıyor
- Vikinglerin kullandığı dili kullanıyorlar
- Oldukça küçük bir nüfusa sahipler
- Gelir kaynakları turizm ve balıkçılıktır
- Yaygın olarak kullanılmayan resmi para birimi
- Dünyanın en saf suyuna sahipler
- Bira 1989’a kadar yasaktı
Neredeyse hiç doğal orman yok
İzlanda, Dünyanın başka hiçbir yerinde göremeyeceğiniz detaylarıyla ilgi çekici ülkelerden biri. Bunlardan biri ülke genelinde doğal ormanların bulunmamasıdır ancak tarihte bu her zaman böyle olmamıştır. Araştırmacılar, ilk yerleşimciler İzlanda’ya vardıklarında ülkenin yaklaşık %25 ila %40’ının ormanlarla kaplı olduğunu tahmin ediyor. Sonraki yıllarda VikinglerBu doğal orman alanlarının birçoğuna zarar verdi ve yok etti.
Orman alanlarının canlandırılması ve ağaçlandırma konusunda son yıllarda büyük ilerlemeler kaydedilmesine rağmen henüz gözle görülür bir değişiklik yok. Bunun en büyük nedenlerinden biri İzlanda’nınAğaçların kök salması ve gelişmesi için gerekli toprak derinliğine sahip olmadığı gösterilmiştir.
İzlanda’da McDonald’s yok
Günümüzün en büyük burger markalarından biri olan McDonald’s İzlanda’da öyle olmadığını biliyor muydunuz? 1993 yılında Reykjavik’te bir McDonald’s şubesi açıldı, ancak daha sonra fiyatlar nedeniyle satışlar önemli ölçüde azaldı. Daha da önemlisi, 2008 yılında yaşanan finansal krizin ardından İzlanda’ya ithal edilen malların fiyatları hızla artmış ve bu artıştan McDonald’s ürünleri de etkilenmiştir. Bu, İzlanda’daki tüm McDonald’s’larşubelerinin kapatılmasına neden oldu.
İzlandalıların soyadı yoktur
Diğer ülkelerden farklı olarak İzlandalılarbüyük çoğunluk soy isim HAYIR. Elbette bunların istisnaları da var ama sayıları oldukça az ve genel olarak Danimarkalılar. İzlandalı biriyle Bunun nedeni evlilikleridir. Soyadı, babanın adından türetilmiş olup, ekleri ‘oğul’ (erkekler için) ‘oğul’ ve ‘dóttir’ (kızlar için) ‘kız’ anlamına gelir.
Bebekler temiz havada uyumaları için dışarıda yalnız bırakılır
Bu ülkede ebeveynler çocuklarının sokakta veya açık alanlarda özgürce oynamasına izin veriyor. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren ebeveynleri olmadan otobüse binerler. Daha da şaşırtıcı olanı ise bebeklerin market, ev ya da kafe önlerinde görülmesi. yalnız Arabada bırakılırlar. Bu sayede ebeveynler günlük işlerini yaparken aynı zamanda bebeklerinin bakımını da üstlenmiş olurlar. temiz havada uyumak Sağlıyor. Bu günümüzde çok riskli ve ihmalkar bir davranış gibi görünse de İzlanda’nın inanılmaz derecede düşük hata oranına sahip, oldukça sağlam bir yer olduğu biliniyor.
Vikinglerin kullandığı dili kullanıyorlar
Resmi İzlanda dili İzlandaca, diğer İskandinav dilleri gibi, Hint-Avrupa dil kökünün Cermen dilleri alt kümesine aittir. Yüzyıllar boyunca pek çok değişikliğe uğrayan dillerin aksine İzlandaca, 20. yüzyıla kadar neredeyse hiçbir dış etkinin olmaması ve oldukça izole olması nedeniyle yepyeni haline çok yakın bir formda kalmıştır. kaldı. Bugün bile kullanılıyor İzlandaca, Viking çağındaKonuşma dili Eski İskandinav diline o kadar yakın ki, İzlandalılar 13. ve 14. yüzyıllara kadar uzanan edebi eserleri kolaylıkla okuyup anlayabiliyorlar.
Oldukça küçük bir nüfusa sahipler
İzlanda nüfusu Yaklaşık 387 bin olmasına rağmen çoğunluğu, yani yaklaşık %63’ü başkent Reykjavik civarında yaşıyor. İzlandalı yetkililerin yayınladığı raporlara göre ülkenin nüfusu son bir yılda artış gösterdi. %3,1 Arttı. Bu, İzlanda’nın nüfus sayısında 1734’ten bu yana görülen en büyük artış oldu. Nüfusun yaklaşık 200 bini erkeklerden oluşurken, 187 bini de kadınlardan oluşuyor.
Gelir kaynakları turizm ve balıkçılıktır
Grönland ve Norveç arasında yer alanKuzey Atlantik adası ülkesi İzlanda coğrafi konumunun avantajlarını verimli bir şekilde kullanmış ve özellikle balıkçılığı yaygın bir gelir kaynağı olarak kullanmıştır. Son on yıla baktığımızda İzlanda ekonomisi, turizmdeki benzeri görülmemiş büyüme, güçlü tüketim ve düşen işsizliğin etkisiyle hızla büyüdü. Özellikle 2008-2010 yılları arasındaki küresel krizin ardından turizm ve balıkçılıkEkonominin canlanmasında önemli rol oynadı.
Yaygın olarak kullanılmayan resmi para birimi
İlk kez 1885’te kendi banknotlarını çıkardı. İzlandalılar Bu tarihten önce Danimarka Kronu kullanılıyordu. 1918’de Danimarka’dan özerklik alan İzlanda, para birimini resmi para birimi olarak kullandı. İzlanda Kronu kullanmaya başladı. İzlanda’da kullanılan tek para birimi olmasına rağmen, insanlar genellikle banka ve kredi kartlarını çok kullandığından ve yerel halk nakit para kullanmadığından günlük hayatta çok sık göremeyebilirsiniz.
Dünyanın en saf suyuna sahipler
İzlanda Şelalelerden kaplıcalara, lagünlerden göl ve nehirlere kadar her şekil ve şekilde su kaynaklarına sahiptir. İzlanda’daki musluk suyu hiçbir katkı maddesi veya başka kirletici madde içermez ve klor gibi herhangi bir kimyasalla işlenmez. Bütün bu nedenlerden dolayı İzlanda’daki sular dünyanın en safıSulardan biri olarak kabul edilir.
Bira 1989’a kadar yasaktı
1915’te İzlanda Ülke genelinde genel bir alkol yasağı vardı. 1922’de hükümet, İspanyolların değerli bir ticaret ortağı olması nedeniyle İspanyol şarabına yönelik özel yasakları kaldırdı. Alkol yasağı 1935’te kaldırıldı, ancak bira yasağı devam etti. Bunun nedeni insanların daha fazla alkol almasına neden olması ve zland’ın bağımsızlık mücadelesiverildi Danimarka’nın sembolik içeceğiÖyle olduğu gösteriliyor.